Egy kedves barátnőmet addig nyaggattam, amíg beleegyezett, hogy megmutassa azt a citromtortát amit a barátja születésnapjára készített. Innen is boldog születésnapot neki!!!
Egy könnyen elkészíthető receptet hoztam nektek, még magam is meglepődtem, hogy ilyen zökkenőmentesen sikerült elkészítenem ezt a tortát. Persze azért voltak problémák..
A torta tésztája sima piskótatészta: 4 tojás
5 evőkanál liszt
5 evőkanál cukor
(esetleg fél csomag sütőpor a biztonság kedvéért)
A tojást felverem jó habosra a cukorral, majd beleszitálom a lisztet (és a sütőport). Előmelegített sütőben kb 180 fokon 15-20 percig sütöm. Próbáljuk meg kibírni nem kinyitni a sütőt közben, mert ha idő előtt bekukucskálunk, előfordulhat, hogy emiatt nem jön fel rendesen a tészta. Sajnos én elkövettem ezt a hibát, ti ne tegyétek!
Amíg hűl a tésztám elkészítem a fő krémem alapját, mely 3dl tej és 3 evőkanál liszt. Csomómentesre keverem a két hozzávalót, s addig főzöm kevergetés közben, míg olyan állaga lesz, mint a tejbegríznek. Amint készen van, azonnal lefedem folpackkal, hogy ne legyen bőrös. Nyugodtan nyomkodjátok rá a krémre, úgy, hogy ne legyen levegős. Kb 1 órát hűlni hagyom.
10 dkg porcukrot habosra keverek 10 dkg puha margarinnal, amíg szép fehéres nem lesz, majd kanalanként hozzáadom a kihűlt keveréket. Egyneművé keverem, majd hozzáadok 3 kanál citromlevet, s egy kis citromhéj reszeléket is ízlés szerint. Aki túl savanyúnak találja, rakjon bele egy kanál porcukrot.
A torta tölteléke egy kissé zselés állagú citromkrém melynek hozzávalói:
fél pohár citromlé
citromhéj reszelék
3 kanál cukor
5 dkg margarin
3 tojás sárgája
Összekeverem a hozzávalókat egy fazékban, s további kevergetés közben addig főzöm, míg érezhetően zselés állaga lesz. Hagyom kihűlni, addig félbe vágom a tortát kés és cérna segítségével.
A citromos zselével megtöltöm a tortát, majd a lap szélére nyomok habzsákkal a fő krémből kis púpokat. Ráteszem a tészta felső részét, s elkezdem bekenni a fő krémmel. Szépen elegyengetem az oldalán és a tetején. Végül díszítsük kedvünk szerint. :)
Köszönjük K.A.!