FőzzSüssÉlvezd

FőzzSüssÉlvezd

CsokoládésBabka

2016. február 13. - Németh Anita

A csokoládés babka az egyik olyan "desszert", ami tényleg bármikor jó. Egy késői vasárnapi reggeli egy bögre tejeskávé mellé, vagy szombat délután egy kis nasinak. 

 

 

img_0102b.jpg

 

Hozzávalók

Tészta:

- 40 dkg liszt

- 2,8 dl tej

- egy élesztő fele

- nagy csipet só

- 1 evőkanál cukor

Kakaós massza:

- Ráma fele

- 2 nagy evőkanál cukrozatlan kakaópor

- 2 nagy evőkanál cukor

 

A lisztet és a csipet sót berakjuk egy nagyobb tálba. A tejet felmelegítjük, épphogy melegre, elkeverjük benne a cukrot, majd hozzá morzsoljuk az élesztőt. Ezt beleöntjük a liszthez, majd szépen összedolgozzuk. Kicsit keleszthetjük, de nem feltétlenül muszáj, ha több időnk van kelesszük.

Ha kész a tészta, összerakjuk a kakaós masszát. Alacsony hőfokon felolvasszuk a vajat (1-es 2-es fokozat), majd mehet bele a kakaó és a cukor. Lassan összeforgatjuk, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. 

Kinyújtjuk a tésztát, és úgy kenjük végig rajta a masszát, hogy nagyjából az egészet lefedje, majd feltekerjük. Az egyik végét jól összenyomkodjuk, majd mehet a felvágás. Nagyjából valamilyen sebészi beavatkozáshoz tudnám hasonlítani. Az összenyomkodott oldalon kihagyunk egy 2cm-es sávot, és utána óvatosan felvágjuk a tésztánkat, egészen a végéig, hogy 2 "fonatot" kapjunk, amit szépen óvatosan elkezdünk össze fonni. Ha ez kész, mehet egy püspökkenyér formába, amit béleljünk ki sütőpapírral, nehogy elfelejtsük lekenni tojással. 170-185 fokon (légkeveréses) kb. 15-20 perc alatt kész is van, de azért figyeljünk rá, nehogy megégjen a teteje.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://f-s-e.blog.hu/api/trackback/id/tr908387422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása