A csokoládés babka az egyik olyan "desszert", ami tényleg bármikor jó. Egy késői vasárnapi reggeli egy bögre tejeskávé mellé, vagy szombat délután egy kis nasinak.
Hozzávalók
Tészta:
- 40 dkg liszt
- 2,8 dl tej
- egy élesztő fele
- nagy csipet só
- 1 evőkanál cukor
Kakaós massza:
- Ráma fele
- 2 nagy evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 nagy evőkanál cukor
A lisztet és a csipet sót berakjuk egy nagyobb tálba. A tejet felmelegítjük, épphogy melegre, elkeverjük benne a cukrot, majd hozzá morzsoljuk az élesztőt. Ezt beleöntjük a liszthez, majd szépen összedolgozzuk. Kicsit keleszthetjük, de nem feltétlenül muszáj, ha több időnk van kelesszük.
Ha kész a tészta, összerakjuk a kakaós masszát. Alacsony hőfokon felolvasszuk a vajat (1-es 2-es fokozat), majd mehet bele a kakaó és a cukor. Lassan összeforgatjuk, amíg a cukor teljesen fel nem olvad.
Kinyújtjuk a tésztát, és úgy kenjük végig rajta a masszát, hogy nagyjából az egészet lefedje, majd feltekerjük. Az egyik végét jól összenyomkodjuk, majd mehet a felvágás. Nagyjából valamilyen sebészi beavatkozáshoz tudnám hasonlítani. Az összenyomkodott oldalon kihagyunk egy 2cm-es sávot, és utána óvatosan felvágjuk a tésztánkat, egészen a végéig, hogy 2 "fonatot" kapjunk, amit szépen óvatosan elkezdünk össze fonni. Ha ez kész, mehet egy püspökkenyér formába, amit béleljünk ki sütőpapírral, nehogy elfelejtsük lekenni tojással. 170-185 fokon (légkeveréses) kb. 15-20 perc alatt kész is van, de azért figyeljünk rá, nehogy megégjen a teteje.