Valami isteni... ahogy a citrom savanykás íze, és az édes hab együtt elolvad a szádban... nem találok szavakat. Nem is húzom tovább az időt, itt a mennyei recept:
Citromos pite, égetett tojáshabbal
Hozzávalók:
- pite tésztához a szokásos (lásd többi recept)
Krém:
- 3 citrom
- 3 tojás
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
Tojáshab:
- 2 tojás fehérje
- 50 gr porcukor
Érdemes először a tésztát összeállítani, míg elbíbelődtök a krémmel, pont jó lesz.
Szóval, a citromokat alaposan megmostam, majd lereszeltem a héját. Vigyázzunk arra, hogy a fehér részek már ne kerüljenek bele. Ezután a citromokat kifacsartam. Hozzáadtam a cukrot, és az elhabart tojásokat, majd vízgőz fölött, folyamatos kavargatás mellett addig hagyom amíg elkezd besűrűsödni. Na nekem ez elképesztően sok idő volt, normális tál híján, csak 3-as fokozaton ment a főzőlap, egy örökké valóságnak tűnt. Mikor elkezdett sűrűsödni, levettem a tűzről, belepakoltam a vajat (amit előtte apró kockára vágtam, hogy hamarabb felolvadjon), simára kevertem, majd beletettem a citrom héját is. Össze kevertem, kész is.
A tésztát szokás szerint nyújtjuk, majd pite formába tesszük, beleöntjük a citromkrémet, és mehet is a sütőbe.
Míg sül, megcsináljuk a tojáshabot. Összepakoljuk a tojásfehérjéket, és a porcukrot, és már mehet is a habosra keverés. Tudjátok, akkor jó, ha a fejetek fölé rakva sem borul az arcotokba az egész.
Habzsák híján sima uzsonnás zacskót használtam, aminek az egyik végét kivágtam, és beleraktam egy formát, amivel szép kis habokat tudtam nyomni. Díszítettem a kész pitét, és cukrász fáklya híján, újra kreatívnak kellett lennem. Vihar öngyújtót használtam a fáklya helyett, higgyétek el, tökéletes! Előre kettőt vettem, mert tudtam hogy az egyik úgyis felfogja adni egy idő után. Persze igazam is lett. Végig égettem a kis halmokat, és készen is vagyunk.
Élvezzétek.